Siakap 3 Rasa
Sumber&Gambar : Mak Lang Azie
Disalin dari www.resipi.net
Bahan-bahan
Ikan siakap } dikelar banyak-banyak, dilumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup sampai ke tulang.
Bawang putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus
Bahan Sampingan, dipotong dadu
Timun
Nenas
Tomato
Cili bangla
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Petis udang (1/2 sudu teh sahaja, takmo masukkan pun takpe)
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Air
Garam
Hiasan
Carrot – dihiris halus
Daun sup
Cili padi – hiris halus
Cara Membuatnya
- Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang. Kacau.
- Masukkan air yang dicampur tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Masukkan bahan sampingan tadi dan tunggu hingga masak.
- Curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan itu kasi menggoda sikit.
Makanlah panas-panas sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang. Jangan lupa gigit cili padi tu lagi pedas lagi sedap.
No comments:
Post a Comment